Rijeka i vrijednosti zajednice

Okrugli stol "Što je zajedničko za sve Riječane?"

Okrugli stol "Što je zajedničko za sve Riječane?"
Transkript (PDF)

„Dobri političari, novi političari oblikuju programe prema raspravama koje vode s građanima, oblikuju ih prema empirijskim istraživanjima, ankete i – što je vrlo bitno i važno – u razgovoru s ekspertima.“

Ovim je riječima Snježana Prijić Samaržija sažela osnovnu namjeru Razgovora o Rijeci 2020. koji su završili s okruglim stolom na temu "Što je zajedničko za sve Riječane?" održanim u dvorani Transadrie 26. travnja 2012.

Moderatorica Prijić Samaržija nadalje je pojasnila kako smo iz razdoblja agregativne demokracije, kad su političari samo predlagali i nudili svoje programe, danas prešli u raspravnu demokraciju koja uključuje svih u definiranje politike, što u ovom momentu sveopće krize demokraciji daje jednu novu i posebnu vrijednost.

Pokret otpora

Temeljni politički diskurs društva u cjelini reflektira se i na odgojno-obrazovnu politiku na razini Grada, izjavila je Jasna Krstović, dekanica Učiteljskog fakulteta i predsjednica Nacionalnog odbora za odgoj i obrazovanje. Rijeka ima šanse, smatra Krstović, da kroz svoj prostor odgoja i obrazovanja bude inicijator, vođa i artikulirana manjina, koja će barem u pogledu odgoja i obrazovanja pretegnuti pred normama i uzusima neoliberalizma, koje prodiru u svaki kutak naših života.

Politika za mlade

Govoreći o politici za mlade, Maja Sporiš iz Ministarstva socijalne politike i mladih ustvrdila je da su upravo u Rijeci po prvi puta u Hrvatskoj zaživjeli mnogi projekti, rasprave i inicijative iz područja socijalne i politike za mlade. Često prva u pilot projektima, raspravama, agilna u europskim projektima i korištenju fondova kako u javnom tako i u nevladinom sektoru, socijalna Rijeka ide dalje: projektom u kojem se štićenici iz domova smještaju u zajednicu, a ne domove, kao i u posebnom programu za djecu koja su izložena riziku od poremećaja u ponašanju.

Mjesto za svakoga

Multikulturalnost kao dio riječkog identiteta treba dijalogom različitosti prerasti u interkulturalnost, odnosno međuprožimanje kultura, dok istovremeno Grad Rijeka treba nastavljati odgovarati na izazove globalne krize u svim poljima, drži imam Hajrudin ef. Mujkanović. „Otvoreni duh Rijeke je nešto najbolje u Rijeci“, ustvrdio je imam Mujkanović te dodao da je Rijeka grad po mjeri čovjeka koji se odlikuje poduzetničkim i stvaralačkim duhom, grad koji je bio, jest i bit će - mjesto za svakoga.

Zdravstvo i zdravlje

"Zdravstvo je ekonomska, a zdravlje socijalna kategorija i moramo naći kompromis između njih", izjavio je Vladimir Mozetič, ravnatelj klinike Medico, dodavši kako su upravo inicijative kao što je otvaranje hospicija pokazatelj kamo trebamo ići. Transplantacijska medicina, po kojoj su Rijeka i Hrvatska doslovno na svjetskom vrhu, briga o građanima svih dobi, dobra medicinska zaštita krizi unatoč - tek su neki od uspjeha. Ispred nas leže mnogi izazovi i mogućnosti zdravstvenog turizma, gerontomedicine te daljnja sinergija Sveučilišta i zdravstva kroz najavljenu izgradnju Sveučilišne bolnice.

25.000 građana aktivno koristi sportske objekte

"Najmlađi su najveća vrijednost", ustvrdila je odmah na početku riječka olimpijka Vera Begić. Da sport predstavlja temelj izgradnje društva, Rijeka je pokazala ulaganjem u sportsku infrastrukturu, što je svojedobno bio predmet mnogih napada i kritika. Danas, kada velebni sportski objekti u drugim gradovima propadaju, one riječke koristi 25.000 građana, od čega je 14.000 aktivnih sportaša.

Prema europskoj prijestolnici kulture

Nova ravnateljica riječke opere Saša Broz potcrtala je da u cijeloj Hrvatskoj jedino Rijeka ima kulturnu strategiju. Kritički sagledavajući suživot institucionalne i bučne alternativne kulturne scene u Rijeci, Broz je istakla kako su Riječani i u neformalnim i formalnim situacijama daleko pristupačniji i otvoreniji za suradnju i dijalog negoli u nekim drugim sredinama, te da Rijeka definitivno zaslužuje biti Europska prijestolnica kulture.

Bez društvene i socijalne isključivosti

Domaćin okruglog stola Vojko Obersnel naglasio je kako Rijeka već duže vrijeme premašuje nacionalni prosjek, dostižući europske norme u društvenom standardu na svim poljima: od komunalnih i ulaganja u sport, odgoj i obrazovanje, te u standardima socijalne skrbi.

Kako spriječiti socijalnu isključenost, što smatramo dobrim i ispravnim, što nam je važno – sve su to pitanja – smatra Obersnel, koja čine zajednicu i na koja se u Razgovorima u Rijeci 2020. probalo odgovoriti uključivanjem širokog kruga stručnjaka i zainteresiranih građana.

Uz široku raspravu o najvažnijim temama neposredne riječke budućnosti u koje se uključilo nekoliko desetaka priznatih riječkih i hrvatskih stručnjaka, kao i brojni zainteresirani građani, Obersnel je na kućne adrese uputio svojevrsnu anketnu dopisnicu te se obvezao Razgovore u Rijeci nastaviti ukoliko dobije novi mandat.