Rijeka i globalno pozicioniranje

Kako Rijeku globalno pozicionirati?

Logistika je za Rijeku logična

Rijeka i globalno pozicioniranje - Kako Rijeku globalno pozicionirati?

Život velikog broja Riječana obilježen je činjenicom da žive u lučkom gradu. Luka ne određuje samo materijalni karakter, već i mentalitet grada postavši simbolom mnogih ljudskih sudbina, iskustava i emocija koje se uz nju vežu.

Iako prirodan smještaj Rijeke implicira kontinuitet lučke tradicije, budućnost luke u novije doba učestalo se dovodila u pitanje. Nakon niza godina nepovoljne političke klime, u Luci Rijeka, ali i na državnoj razini danas postoji svijest o važnosti prometne perspektive kao jednom od najosjetljivijih riječkih pitanja.

Ono se u godini ulaska Hrvatske u EU nalazi pred točkom preokreta. Razvoj međunarodnog prometa podrazumijeva intenzivno povezivanje i umrežavanje svijeta, te nas vodi ka pitanju:

Koju će poziciju Rijeka zauzeti u tom novom i promijenjenom globalnom kontekstu?

Spajanje pomorskog sa željezničkim, cestovnim i zračnim prometom s ciljem stvaranja dodanih vrijednosti nedvojbeno pospješuje i razvoj turizma, te se u slučaju Rijeke čini kao prirodan put suočavanja s krizom i osiguravanja toliko potrebnih radnih mjesta. Savezništvo sjevernojadranskih luka Trsta, Kopra i Rijeke i nadopunjujućih prometnih pravaca (NAPA – Northern Adriatic Ports Association) primjer je povezanosti prometnih kapaciteta te optimizacije tokova dobara i znanja.

Povoljna okolnost razvoja Rijeke kao suvremenog logističkog centra je i strategija Europske unije koja sredstva usmjerava upravo u područje logistike, jedno od najpropulzivnijih u kontekstu globalne ekonomije.

Što mislite o tome? Slažete se? Koji su vaši prijedlozi?

Razgovor o ovoj temi traje od 15. veljače do 4. ožujka.

U polje za razgovor upišite svoj stav, prijedloge i razmišljanja te ujedno pročitajte što o pojedinoj temi pišu vaši sugrađani. Glasajte za vama najbolje prijedloge i ideje. Vaš prijedlog bit će objavljen nakon pregleda. Kako bi razgovor bio što konstruktivniji, neće se objavljivati sadržaj koji nije vezan uz temu, kao ni sadržaj uvredljive prirode ili sadržaj koji predstavlja ili potiče govor mržnje.

84 prijedloga
Vojko Obersnel
Moderator

Hvala svima na poslanim prijedlozima. Količina konstruktivnih i korisnih komentara ugodno me iznenadila i podsjetila zašto cijenim Riječane i sve one koji se u Rijeci osjećaju dobro. Ovime završavamo razgovor o temi globalnog pozicioniranja Rijeke. Sve komentare pročitat ću zasigurno još nekoliko puta. Interes koji ste pokazali prema ovoj temi za mene je obvezujuć. Za dva dana bit će objavljen zaključak ove teme o kojem će se u travnju raspravljati na okruglom stolu i uvjeren sam da ću mnoge pristigle prijedloge ugraditi u izborni program kao i u strategiju razvoja Rijeke. Hvala vam svima još jednom. Ujedno vas pozivam da se od 8. ožujka uključite u razgovor o temi Rijeka i društvo znanja.  

zdravax

Za bilo kakva uredjenja grada i unosenje sadrzaja cije odrzavanje ovisi o potrosackoj moci gradjana, odnosno o "materijalnom bogatstvu grada" potrebno je najprije "duhovno prosvjetljenje " njegovih gradjana u trazenju komparativnih prednosti svoga grada i okola spram susjednih blizih i daljih gradova i djelova svijeta. Ja nevidim cime bi to Rijeka mogla konkurirati osim najboljega prometnog pravca za izlazak nekadasnjih carskih gradova Beca i Budapesta, koji su se vec tada utrkivali u gradnji zeljeznice za izlazak na more, i utvrdjivanju rijeckog prometnog pravca. Sto se promijenilo od tog doba do danas? Nista...osim sto je Rijeka u novim geopolitickim previranjima izgubila kontinuitet povezanosti sa ovim svojim "prirodnim resursima"i katastrofalno zaostala.

Vrijeme je da se ispravi ta povjesna nepravda i konacno, na najefikasniji moguci nacin, nimalo megalomanski, nego utemeljeno, znanstveno fantasticni krene u skretanje kontejnerskih brodova matica u Jadran, konkretno, Bakarski zaljev


Dok sam pisao ovo stigao je komentar gradonacelnika ... 

Cudno je ipak da nam zeleno svjetlo za investicije u ovaj rijecki pravac treba dati Roterdam kao najveci konkurent za terete, uz ostale sjevernojadranske luke, u ovom djelu svijeta. Provjerit cu tocno gaz Marka Pola kontejnerasa od 16 000 TEU i dubinu mora na samo dvadeset metara od obalne crte bakarskog zaljeva ...

Ako bi dakle zagrebacka obala sa dubinom od 20 m zadovoljila uvjete pristajanja stvarno najvecih kontejnerasa danasnjice, ali i realno najvece  buducnosti, onda mozemo mirno spavat, a ako ne, treba dublje kopati ili traziti dublje vode koje vjerujem da ipak mozemo naci vec u Bakarskom zaljevu. 

U medjuvremenu, ispricavam se zbog panike i sirenja neprovjerenih sadrzaja, jer stvarno je bilo 5 do 12 :) 

Vojko Obersnel
Moderator

Prvi dio Vašeg komentara potpisujem od prve do posljednje riječi. To što se večeras zatvaraju razgovori na ovu temu ne znači da svako svoje razmišljanje ili viziju razvoja Rijeke ne možete poslati putem maila info@ri2020.eu. Dapače to je poželjno jer to je i svrha ovih razgovora. Nadam se da ćete se jednako aktivno uključiti i u razgovore o druge dvije teme.

Anita B

Uključujem se 5 do 12 jer sam tek sad ovo našla. Nema dugo da sam proučavala aktivnosti u montrealskoj luci, prvotno zbog nekih glazbenih manifestacija, ali onda me zainteresiralo i ostalo. Mislim da bi se isplatilo pogledati kako je Montreal uredio svoju luku. Stara luka je u potpunosti preuređena i otvorena građanima i turistima za rekreaciju, turizam i kulturu, imaju znanstveni muzej, marinu, IMAX, šetnicu, stazu za bicikliste i rolere, ugostiteljske objekte i zabavni sadržaj, razne vrste festivala tokom godine. Kažu da to godišnje obiđe šest milijuna ljudi. Rijeka ne može takav broj ni sanjati, ali se može itekako oživjeti grad i postaviti sadržaj kojeg mu nedostaje.

Vojko Obersnel
Moderator

Slažem se u potpunost ali ipak moramo ostaviti i nešto prostora za razvoj luke jer to je naša nesumnjivo najkonkurentnija djelatnost. Zato se i grade terminali na Brajdici i Zagrebačkoj obali kako bi se promet kontejnerima i ostalim teretom izmjestio iz centra grada. Sve što je napravljeno u Montrealu koji opisujete izgradit će se i u Rijeci ali naravno u primjerenom opsegu na području Delte i Porto Barosa, a djelomično i u području putničke luke. Dakle i marina i hoteli i kongresni centar i akvarij i prostori za šetnju i rekreaciju ali i stanovi i najveći park u Rijeci. Upravo danas sam sa ministrom Hajdaš Dončićem dogovorio da tijekom travnja treba biti raspisan međunarodni natječaj za izbor developera koja će investirati u cijeli taj projekt ali i ponuditi adekvatno arhitektonsko urbanističko riješenje za cijelo područje.

drashko

Kad god se priča o ulaganjima, državnim ili EU fondovima i potporama, prvo što mi padne na pamet je složen postupak njihovog dobivanja, pogotovo ti EU natječaji su, koliko čujem od onih koji imaju nekog iskustva, dosta striktni. Pitanje: imaju li riječka industrija i Grad dovoljno kadrova koji će se baviti time? Onda, ako već govorimo o važnosti logistike za Rijeku, moralo bi se motivirati mlade da se školuju i poslovno aktiviraju u tom sektoru. Neki dan čitam u novinama o jednom domaćem startupu, toga nam treba puno više, imaju mladi ideja, samo treba malo stati iza njih. A svakako je to prilika i za nezaposlene, samo kod njih treba poraditi i na prekvalifikaciji, pogotovo ovih malo starijih. Budimo realni, pred nama je period u kojem nas čeka gubitak radnih mjesta u brodogradnji, to se nažalost čini neminovno. Zato nam trebaju programi kroz koje će svi ti ljudi sticati neka znanja koja će nam trebati. Lp

Vojko Obersnel
Moderator

Kadrovi će u svakom slučaju u novim okolnostima unutar EU biti veliki izazov. No ne sumnjam u stručnost naših mladih ljudih obrazovanih na našem Sveučilištu. Ako mogu zadovoljiti visoke kriterije koje postavlja Saipem ili Navis konzalt koji radi u sklopu Rolls Royce grupe i projektirati za potrebe cijelog svijeta moći će odgovoriti i izazovu koji će pred nas postaviti EU

zdravax

Ova rasprava o globalnom pozicioniranju Rijeke zavrsava danas !!!... interesantno. Nadam se ocitovanju Gradonacelnika o ovim prijedlozima a ne samo zahvalu, i ne samo o pozicioniranju Rijeke u globalnim razmjerima, nego i lokalnim, koji ocito nisu rijeseni, a mogu se rijesiti jedino ako svi izadjemo iz ovih "nasih" uskih okvira, i pogledamo sta ima u svijetu, da nebi ili bi moglo biti kodnas ... 

Ako je ova rasprava zamisljena i sprovedena u tom smislu, onda je ispunila svoju zadacu... i netreba nam zahvala ... lijepi pozdrav

Vojko Obersnel
Moderator

Načelno se slažem sa Vašim sugestijama. Ipak moram dodati na je master plan razvoja Lučke uprave Rijeka radila Rotterdam maritim group primjenjujući iskustva iz svijeta ali trebala je podrška Vlade RH koja je konačno prepoznala Riječki prometni pravac kao najvažniju investiciju u narednom razdoblju, prije svega zbog najvećeg potencijala riječke luke kao glavne Htvatske luke. To naravno podrazumjeva ne samo ulaganje u luku, nego i željeznicu i logističke terminale poput Škrljeva, Kukuljanova i Miklavja. Terminal u Bakru ipak ne zadovoljavauvijete za veliki kontejnerski terminal niti zgog dubine mora, niti zbog železnice. Zato se i gradi kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali koji će moći primiti najveće kontejnerske brodove, a imat će i veliki ranžirni kolodvor s vezom i prema Mađarskoj, ali i prema Austriji. Bakar če se i dalje koristiti kao najdublji terminal za rasute terete za brodove s gazom do 18/19 m kao i terminal za prekrcaj drva i automobila na suprotnoj strani Bakarskog zaljeva. Ulazak u Europsku uniju znatno će podići konkurentnost Riječke luke što se i vidi već danas velikim interesom brojnih najvećih svjetskih brodara. Inace u svibnu ove godine na Brajdicu stižu još dva velika kontejnerska mosta koji mogu raditi i sa postpanamax brodovima a kapacitet prekrcaja kontejnera će se povećati na 600 000 TEU. Kada bude igrađena Zagrebačka obale kapacitet će se povećati za još 600 000 TUE znači ukupno 1 200 000 TEU što e deset puta više nago danas. Dakle bit će puno posla i radnih mjesta ali se slažem da moramo prevladati uske lokalne interese i razmišljati o razvoju cijele regije i to regije u EU. S tim ciljem sam i pokrenuo ove razgovore o razvoju Rijeke

zdravax

E ovako treba razgovarat.. pa cu nadodat jos malo na racun kontejnerskog terminala u bakarskom zaljevu bez obzira na trenutnu aktualnu stranku na vlasti . 

Idemo pod pretpostavkom da je dubina mora dovoljna, i da je izgradnja minimalisticke rive za smjestaj  (prilagodjenih nogu uvjetima terena)  kontejnerskih mostova moguca. Zavrsetkom obilaznice Rijeke do Krizisca oslobadja se "jadranska magistrala" za lokalni promet, ukljucujuci i prijevoz kontejnera do platoa Skrljeva, ako vec nebi sve moglo stati na vlak. Sa druge strane imamo plato povrsine vjerujem nove zagrebacke obale, ili nesto manje Brajdice.u cijoj neposrednoj blizini takodjer izlazi danas gotovo potpuno neiskoristena pruga.. Vjerujem dakle da bi se tako uz kvalitetnu inovativnu domacu originalnu organizaciju i modernu tehnologiju moglo zadovoljit sve zahtjevne uvjete za uspjesnu manipulaciju velikog broja kontejnera u vrlo iunteresantnim uvjetima, bez narusavanja kvalitete zivota samih stanovnika grada Bakra, koji bi sa ovim terminalom postao prava svjetska turisticko - privredna atrakcija. Jedna zicara makar sedeznica do Skrljeva bi dobro dosla

Sve ovo sa Bakrom danas je vjerujem duboko opravdano samo zbog mogucnosti prihvata Najvecih Brodova matica i preuzimanje primata nad svim sjevernojadranskim, ali i sjevernomorskim lukama za prekrcaj kontejnera za srednju europu, sa dalekog istoka, i obratno.... dok se ne otopi led na arktiku pa sve krene preko sjevernog prolaza :) 

Imamo li sluha za to onda ili cemo se svadjat oko vlasnistva nad neiskoristenim nevjerojatnim kapacitetima bakarskog zaljeva, i ovoga platoa. Iako sam iz Rijeke, meni je potpuno svejedno koce biti vlasnik. ali mi nije svejedno sta ce mi sinovi gledati 4 godine na putu do pomorske skole ... pustopoljinu, ili najvece kontejnerske brodove. ili kruzere na svijetu.

Buduci da se dosada, nakon zatvaranja koksare,  nikada ozbiljno niije  razgovaralo o kontejnerskom terminalu u Bakru na lokaciji barem platoa bivse koksare, (u kombinaciji sa koksarom je svojevremeno, dakle prije 35 godina bio Bakarac, i tada je struci bila vaznija koksara, iako je Pionir vec prasio preko Atlantika, a kontejnere krcao na gatu Karoline rijecke,) ... i da se do danas nista konkretno  nije napravilo po pitanju stavljanja u nekakvu funkciju ovog nevjerojatnog platoa,  obzirom na najnovije svjetske trendove prijevoza kontejnera ovakvim monstruoznim brodovima koji bi nam trebali samo ic na ruku a ne bacati nas u ocaj, mislim da je ovaj prijedlog zasluzio ozbiljno razmatranje mogucnosti prihvata Brodova matica, za postavljanje barem jednog takvog veza,(300)m sa  cetiri prekrcajna mosta, na dubini Mora preko 20 M. 

To gdje ce Biti konteineri, Ro-Ro,Luka, automobili, il kruzeri, u ovom trenutku uopce nije bitno. ako osiguramo uvjete za prihvat svih njih...Sad mi pada napamet da bi se automobili sa Ro Ro brodova mogli skladistiti na platou iznad Bakra, ako bi plato koksare bio krcat kontejnerima u pripremi za ukrcaj ... bogu hvala . Jedino sto u ovom trenutku nije sporno je to da bi kontejnerske brodove gaza preko 20 metara mogao primiti vrlo brzo jedino Bakar, te da bi se onda u intervalu dolaska takvih brodova mogao za istu rivu vezati i manji kontejneras, ili ro ro ili Kruzer, kao uostalom i na Brajdici, ili ZG obali, gdje bi sigurno vise volio vidjet Kruzera nego kontejnera, sto opet neznaci da treba odustati od Kontejnerskih prekrcajnih mostova, koji zivot znace... ako ima kontejnera. 

Ja vjerujem da ima, i da ce bit ...I za Rijeku, i za Bakar, i za Omisalj 

Valentino200

Ni krk ne spada pod rijeku pa bi razvoj kontejnerskog i lng terminala donio dobrobit svima nama. Ovo malo sto nas ima uspijeli smo jos vise rascijepkat i na takav nacin zakomplicirat sveukupan razvoj. U bakru je na "vlasti" hdz..u rijeci sdp...negdje drugdje netko drugi..treci itd. Jednima nije u interesu da se ovi drugi razvijaju i tako cijela regija zaostaje. Vidite samo primjer bivseg platoa koksare bakar..Spore se firma koksar i lucka uprava oko vlasnistva a jedna i druga su u 100% vlasnistvu drzave.!!!...Pa tko je tu lud..?..svi mi. Spore se zbog svog osobnog interesa a ne zbog dobrobiti drustva i zajednice. Kontejneri bi se tesko izmanipulirali iz bakra i taj dio mozda nije najpogodniji za njih i moj prijedlog je vec naveden a to je terminal za kruzere ali ne da ga mi gradimo vec da se zupanija potrudi i ponudi projekt costi ili royalu (najvece eu cruise kompanije) da ga izgrade i koriste 99 godina...Brod ce i ovako tamo bit samo jednom tjedno ali ce dobit bit u njegovoj opskrbi..parkingu vozila (uz njega izgradit garazu)..reklami ..itd.itd..Koparska luka je u 2012 ostvarila promet pet puta veci od rijecke..HALO !!..ne pet posto..500 %..pet puta..A kopar je za rijeku do prije kojih desetak godina bila "lucica"...Ali da mi planiramo...crtamo...pricamo..medjusobno jedne druge sputavamo a oni zaradjuju... 

brko1

Ali ljudi! Govorite o BAKRU, a gdje je tu pozicioniranje RIJEKE? Onda raspravljajmo o pozicioniranju Hrvatske...nikad nije kasno.

Vojko Obersnel
Moderator

Mislim da kada govorimo o Rijeci moramo razgovarati o cielom riječkom prometnom pravcu i svemu onome što danac obuhvaća područje terminala Riječke luka. Dakle i Bršicu i Rijeku i Bakar i Škrljevo i Omišalj. Uskogrudno lokalno razmišljanje nas je i dovelo tu gdje jesmo. Ulazak u EU i povezivanje na razini regije pa čak i šire naša je najveća vrijednost koju moramo znati iskoristiti u novim okolnostima

zdravax

Struka je tako pametna i tako sa visoka promatra promasaje i propadanje grada kojeg je strucno vodila gotovo cijeli radni vijek ... u propast... a sto je najzanimljivije, drzi nam brodove matice na vratima jadrana i neda im unutra ...

Primat medju sjevernojadranskim lukama ce preuzeti ona luka koja prva omoguci pristanak Brodova matica u svojim preko 20 metara dubokim vodama. Rijeka nemoize, Omisalj  moze alui ne tako brzo. Za ostale sjevernojadranske luke neznam , ali pretpostavljam da ni jedna nemoze tako jednostavno doci do tih dubina ko sto moze  BAKAR  To nam je zadnja sansa i nada

Luka Drac se razvija kao luka za razvoz jajasaca koje je ovdje ostavila matica na putu za Hamburg ili Roterdam, na koje je trenutno upucena cijela srednja europa ... sramota ...  Pored ovakvog Bakarskog potencijala.kojeg ste strucno izbjegavali zbog bure ... koliko se sjecam, prije cetrdeset  godina. Ali tada je trebalo strucno  graditi  koksaru. 

Pa dobro koksare vise nema, a plato je ostao zjapiti prazan vec desetak godina, i niko nezna sto bi stim sada. Struka je davno rekla da u Bakarskom zaljevu puse jaka bura koja bi mogla porusiti prekrcajne mostove sto se kasnije stvarno i desilo kada je pao onal manji za prekrcaj rudace ili ugljena ... nevjerojatno. Onaj veci je jos uvijek tamo i prkosi strasnoj buri

Ili pobijte ovo, ili potvrdite, pa nesto strucno konacno poduzmite

miljebe

Rođen sam u Rijeci 1951 i živo pratim  razvoj svoga grada poglavito kroz pomorsku privredu u kojoj sam aktivan više od 40-godina. Pionir sam kontejnerizacije pa glede toga kazujem slijedeće:

Brajdica i Zagrebačka obala, DA.Krk čak i dugoročno NE jer je to unaprijed promašen projekt. Zašto? Luka Drač, na ulazu u Jadran, uz potporu vodećih svjetskih brodara pretvara se u jedan od najvećih terminala na Mediteranu.  Utopija je da će sjeverno jadranske luke ticati u budućnosti brodovi veći od 8.000 teus i većeg gaza.Naprotiv, Jadran će biti servisiran feeder brodovima što je brodarima isplatljivije negoli slati matice u Jadran koje izgube 7 dana ticajući 4 luke uz enormne troškove. Kaskamo zasigurno 20-tak godina tehnološki, prometno i komercijalno za susjednim lukama, koji su odavno svoj geografski položaj, nimalo lošiji od našeg iskoristili u punom kapacitetu, kako lučkom tako i željezničkom. Da ne spominjem dnevno nekoliko blok vlakova dnevno za npr. Budimpeštu, dok se mi ne možemo organizirati za jedan tjedno, a niti parirati cijenama. A, tu je ujedno i matematički uzeto, minoran broj stanovništva u unutrašnjosti regije koje bi naš pravac mogao pokrivat u odnosu na Koper, Trst ili Veneciju. Stoga, uz već rečeno treba se okrenuti i na lučki bazen za generalni, rasuti i teški teret. To je prilika da naš pravac i kroz to saživi. Van svih tih želja okrenutih moru, omogućimo stranim investitorima mogućnost revitalizacije srednjeg, pa čak i većeg poduzetništva, nudeći im zdanja bivšeg Vulkana, R.Benčića,T.papira, Konopa, Torpeda i da ne nabrajam. još uvijek u Rijeci postoje stručna, tehnološka usmjerenja koja bi dala kadrove za npr. proizvodnju auto djelova, proizvodnju i servis (popravke) kontejnera, izradnju vjetroelektrana koje uvozimo, a kraj nam vapi za s obzirom na prirodne vjetrove upravo takvim proizvodima koje uvozimo npr. iz Danske i da ne nabrajam. Ako su poljaci dobili licencu Daewoa, gdje u Kopar redovito tjedno pristižu brojni kontejneri koji dalje kopnom grabe ka Poljskoj, imamo puno bolje uvjete za sličnu industriju. U ovom najljepšem gradu na svijetu ostao nam je posljednji privredni gigant '3.Maj' koga treba obraniti. Padne li,nikakvi kafići, restorani, supermarketi, prazni novi hoteli, elitni stanovi na Delti i sl.neće imati služiti kome. Pretvorit ćemo se u grad besposlenih, starihii bolesnih, jer nas i zdravstvena zaštita napušta. Građani ovog grada sve su statistički stariji. Doživjet ćemo katarzu sujednog grada Trsta, prvog u Italiji po visokoj i brojnoj starosnoj dobi. Treba uložiti u nove domove starih i nemoćnih. Navodno su liste čekanja u županiji za domove pod patronatom države ili grada samo u jednom od njih prešle broj od 1400!?

I nadalje, o gradu kao takvom. Grad/gradsku jezgru treba otvoriti a ne getoizirati raznim stupičima i skupim parkirnim garažama. Grad je u večernjim satima pust. Mrtav. Bez sadržaja. Gradu vratiti prepoznatljiv trolejbus poradi ekologije i uštede, i konačno asfaltirati naše dvije gradske osnovne ulice koje su postale nemoguće za vožnju  itd., itd.  

Imamo najduži lukobran na Jadranu i nemogućnost veza ni osrednjeg kruzera. Ako su u Splitu nasipali lukobran sa morske strane, to možemo i mi i time bi riješili vez za mega kruzere! Turistički sadržaji postoje, treba ih znati prodati.Nije npr. postojnska jama ništa dalje od Kopra, a ni Plitvice nisu u Vladivostoku.

Budućnost ovog grada prepustite struci. Hvala na uvrštenju.

Miljenko

 

 

Vojko Obersnel
Moderator

Sumnjam da Drač može onemogućiti dolazak matica u Rijeku pa čak i ostale sjevernojadranske luke. To nije uspjelo i Malti ni Goia Tauru jer kao što vidite matice dolaze i njihov interes za dolazak je sve veći i veći. Možemo samo zamisliti što će se deseti ako Kinezi preko svog glavnog državnog brodara Cosca prepoznaju Riječki prometni pravac kao glavni pravac ulaska u Europu, a za što postoje velike mogućnosti. Uostalom terminal na Krku bi se gradio tek u srednjoročnom razdoblju, dakle za 5 do 10 godina ako se za to pokaže potreba zbog drastičnog povećanja tereta. Slažem se da budućnost 3. Maja treba obraniti pod svaku cijenu ali ni tamo se više ne mogu proizvoditi samo brodovi kojima ne možemo konkurirati Kini i Koreji. Nedavno sam bio u Rostocku, dakle Njemackoj, a i oni su svoje nove putničke brodove naručili u Japanu. Dakle moramo promijeniti način razmišljanja i nuduti i druge konkurentne što više tehnološki zahtjevnije poslove. U novom prijedlogu GUP predviđena je i gradnja terminala za kruzere s vanjske strane lukobrana, dakle upravo kako i Vi to predlažete. Danas je teško planirati povratak trolejbusa zbog skupe infrastrukture ali već za mjesec dana moći ćete vidjeti prve plinske autobuse kao ekološki prihvatljivo riješenje. Namjera nam je postepeno većinu sadašnjih autobusa zamjeniti plinskim, a to naravno ne isključuje ni uvođenje električnih autobusa kada budu tehnološki i financijski prihvatljivi. Ne znam niti jedan europski grad koji ne nastoji smanjti ulazak vozila u grad, osigurati dovoljno prostora za kretanje pješaka, a većinu automobila sa uličnih parkirališta premjestiti u garaže. I na kraju, često sam u gradu u kasnim večernjim satima ili ranim jutarnjim i barem preko vikenda centar grada je sve samo ne pust i bez sadržaja. Odrastao sam u Rijeci i pripadnik sam generacije koja je bila prisiljena odlaziti u Opatiju, pa sam i osobno svjedočio što znači pust grad. Rijeka to više zasigurno nije, ali naravno uvijek može bolje i sadržajnije i zato sam između ostalog i pokrenuo ove razgovore o Rijeci

zdravax

Ako bi slucajno ispalo da je Bakarski zaljev podesan ili cak idealan za prihvat takvih brodova monstruma, onda ne treba bit previse pametan da bi se nastavilo graditi i na drugoj strani Bakarskog zaljeva u produzetku terminala za rasuti teret dodavanjem kontejnerskih vezova i mostova koji bi bili u mogucnosti prebaivati kontejnere direktno na vagone uz pomoc viljuskara, i tako u startu formirati dio kompozicije kontejnerskog vlaka, bez dodatnog odlaganja konteinera

Netreba onda posebno isticati sto bi samo jedan, a sada vec dva, ili cak tri veza za takve monstruozne brodove znacila u prometnom pozicioniranju luke Bakar :) , a zajedno sa rijeckim terminalima Brajdica i Zagrebacka obala, u Europskim i svjetskim razmjerama. Uz to jos netreba zanemariti ni Omisalj, da bi prica o trokutu Europorta  Hamburg, Roterdam, Rijeka bila potpuna definirana i kompletna..

zdravax

Upravo sam procitao prijedloge koji govore o sljedecem: 

Kontejnerski terminal na Krku je najbolje rjesenje, ali dugotrajno. Zagrebacka obala (oko 450 m) ce biti gotova za 4 godine i rijesit ce prometne probleme grada Rijeke, ali nece moci primiti i najvece kontejnerske brodove (16 000 Teua, a uskoro i dvadeset), sa gazom preko 20 m.. Brajdica se zavrsava, i ocito ce biti dostatna dok se ne zavrsi Zagrebacka.

Plato koksare bakar se spominje  iskljucivo u kontekstu ro-ro luke, i putnickog terminala. . Molim   predlagace na ovom topiku da mi odgovore, ako je ipak moguce, zasto se Bakar nigdje ne spominje kao moguci kontejnerski terminal, sto bi obzirom na vjerujem dubini mora preko 20 m na desetak metara od obale, stupanj njegove izgradjenosti (riva, pruga, ceste, plato, plato skrljevo...itd) bila najlogicnija i najizglednuja stvar, pogotovo ako postoji potreba za dodatnim kapacitetima prekrcaja kontejnera i prije dovrsetka Zagrebacke obale ... 

da povucem prijedlog, ili da se ozbiljno zapitam, nije li posrijedi neka misteriozna taktika grada Rijeke, ili grada Bakra.

 Isto tako bi volio znati, moze li Bakar ispuniti uvjete pristajanja i najvecih kontejnerasa od 16, a sutra vec i 18,, ili cak 20 000 TEUa, odnosno koliki je njihov gaz,(preko 20 m) i kolika je dubina mora na desetak metara od rive platoa Bakar 

Unapred zahvaljujem Nadam se da je interesantno pitanje.koje bi trebalo poduprijeti prijedlog pretvaranja platoa bivse koksare Bakar u Kontejnerski terminal, makar privremeni, kada se za nekih dvadesetak godina osposobi Omisalj.za prihvat konacno najvecih kontejnerskih brodova od recimo 20 000 TEUa bez kojih nam nema opstanka u sirim razmjerama

 Stoga dakle, vec danas ako postojii najmanja nada , treba traziti mogucnost priveza samo jednog takvog super broda od tristotinjak metara i gazom preko 20 metara, koji ce nas staviti na svjetsku kartu mogucih luka pristajanja, i omoguciti nam optimalnu pozicioniranost ispred svih  Europskih kontejnerskih luka za prekrcaj kontejnera.sa dalekog istoka.

 Sa ovakvim brodovima, raste promet i manjih Feeder servisnih linija za razvoz  i  brodova na koje bi se direktno mogli prekrcavati kontejneri sa Matica pristiglih u nadam se dovoljno duboki Bakarski zaljev vec dogodine, ako ne bas sutra. 

Za ovakvo razmisljanje netreba bit strucnjak ili neki vrsni poznavalac prometnih tokova, tek zainteresirani, i dombronamjerni lokal patriota.... Hvala

zdravax

Tesko je o poziciji grada Rijeke u sirem okruzenju i svijetu razgovarati sa gradonacelnikom Rijeke , koji onda ne moze odgovoriti na najbanalnije pitanje vezaano za neiskoristene kapacitete susjedne opcine kao npr . zasto se plato EX koksare Bakar ne dovede hitno u funkciju kontejnerskog terminala ako je rast prometa rijecke luke limitiran kapacitetima Brajdice.... ili mozda moze. Vjerujem da bakrani nebi imali nista protiv ... dapace. Cudim se kako oni sami to nevide i ne traza.. Koda nisu i oni poput Rijecke luke mogli nac koncesionara koji ce im stvoriti uvjete, i dovesti kontejnere. 

Neznam zasto se kontejnerski terminal u Bakru uopce ne spominje, ali ako je gaz problem, moze se pokusati sljedece:

 Odmicanjuem privezanih brodova od rive za nekih desetak metara, na krajni dohvat grane kontejnerskog mosta, moze se osigurati dovoljan gaz  i prihvat mozda najvecih kontejnerskih brodova. Bakarski zalojev je ipak fjord strmih obala, pa je za ocekivati da je dubina mora vec na desetak metara od vjerujem solidne rive za postavljanje kontejnerskog mosta, ipak puno veca.  ... :)

Za odmicanje od rive se koriste jednostavne splavi kao na putnickom terminalu u Rijeci, a za takvu situaciju bi se ondao mogli naruciti i kontejnerski mostovi  produzenog dohvata, cije se grane NE dizu u zrak, sto bi opet pojeftinilo cijelu tu stvar. ...Hvala

brko1

Zatrpavate Pećine umjesto da iskoristite pristaništa prema Mlaci, nemate ind. zonu ili stvarno mislite da Rijeka može živjeti od karnevala? 20 godina bačeno u trgovačke centre, pozicioniranje na dnu.

Vojko Obersnel
Moderator

Osim Brajdice uskoro započinje izgradnja jednako velikog terminala na Zagrebačkoj obali dakle u području Mllake, kako Vi kažete, koji bi trebao biti gotov do 2017. Pravo pitanje je zašto već nije gotov kad su ugovorom sa Svjetskom bankom još 2003. Osigurani novci za njegovu izgradnju. Odgovor na to pitanje bi trebale dati dvije prošle vlade, bivši ministar Kalmeta i bivši ravnatelj Lučke uprave. I mene živo zanima koji je to bio ekonomski interes zapostaviti baš Riječki promatni pravac koji je u Hrvatskoj a i šire najkonkurentniji što nam priznaju i europski stručnjaci. Na 44 km2 gotovo potpuno urbanizirana negomuće je razvijati veću industrijsku zonu ali zato treba razvijati i Kukuljanovo i Škrljevo i Miklavja. Sve su to zone na desetak km od centra Rijeke, povezana i autocestom i prugom u kojoj će po logici velikih brojeva raditi najviše Riječana. Noetočno je da su se razvijali samo trgovački čentri. Zaboravljate Jadran galenski laboratorij, Saipem, Navalis konzalt, Elkom i drge uspješne tvrtke koje uglavnom zapošlavaju visoko obrazovanu radnu snagu. Nazalos u nteresu javnosti su više neuspješni nego uspješni i to treba promijeniti. Ne mislim da se može živjeti samo od karnevala ili turizma ali ni to ne treba zanemariti. Od kako je uvedena fiskalizacija pokazalo se da je u samo jednom danu od karnevala ostvaren prihod od 1.5 milijuna kuna. Kako sve djelatnosti i aktivnosti nisu bile obuhvaćene fiskalizacijom promet je vjerovatno bio i dvostruko veći. S obzirom na interes najvećih svijetskih igrača kad je u pitanju prijevoz različitih vrsta tereta teško da se mogunsložiti s ocjenom da je pozicioniranje Rijeke na dnu. Uostalom pokrenuo sam ove razgovore kako bih čuo i mišljenje struke ali i mišljenje građana o budućem razvoju Rijeke

Maculjat

Prvo da se zahvalim gradonačelniku što revno čita naše komenatre i prijedloge te odgovara na upite.

Veoma me raduje čuti da se pojavio interes za dom željezničara. Ukoliko interes ne bude dovoljno ozbiljan predlažem da se grad aktivira, pa uz pomoć županije na jednom mjestu oformi dom za stare i nemoćne, umirovljenički dom a dio može biti i nužni smještaj za ljude koje pogađa neimaština.

Naime, tolika količina soba u jednom objektu jamstvo je lakše isplativosti jer zahtjeva manji broj djelatnika nego li 10 različitih domova s jednakim brojem korisnika.

Znam da je procjenjena vrijedost koju traži HŽ previsokih 20ak mil. ali trebalo bi se iznaći neki kompromis i aktivirati taj mrtvi kapital.

Emil Mazuran

Grad i Luka trebaju napraviti plan nastupanja na međunarodnim sajmovima prometa i logistike. Niti najmoderniji i najveći kontejnerski terminali neće osigurati veći promet i veću zaradu ako se ne nađu partneri koncesionari koji će znati kako da za jedan dan prebace kontejner iz Rijeke bilo gdje u Europu.  

Vojko Obersnel
Moderator

Slažem se i zato je koncesija na Brajdici uz ne malu naknadu prepuštena tvrtki ICTS koja upravlja desecima terminala po svijetu. Njihova obaveza je i isporučiti dva nova kontejnerska mosta velikog kapaciteta kojim stižu na Brajdicu početkom svibnja. U pripremi je međunarodni natječaj za odabir koncesionara koji će upravljati novim terminalom na Zagrebačkoj obali.

Valentino200

Sto se tice kontejnerskog terminala..Upravo zato sto ce ovaj na zagrebackoj obali bit gotov tek 2017 , tj 5 godina od danas..predlazem Vam da ponudite Krk Kinezima tj nekoj od njihovih mega kontejnerskih kompanija koja ce ulaz u taj posao "platit" izgradnjom mosta i spojne pruge. Vjerujte danas se takvi terminali naprave u puno kracem roku i puno prije postajemo konkurentni okruzenju a necete imat stotine tisuca kontejnera u centru grada...Zahvaljujem g. Obersnelu na prijašnjem odgovoru i komentaru nasih razmisljanja.

Valentino200

Ako dozvolite osvrnut cu se najprije na  komentar gradonačelnika vezan uz Porto Baroš. Spominje se uredenje toga podrucja sa stanovima, hotelima , parkom i marinom...ok..ali stanovi su mrtav kapital i od njih nece biti puno financijske koristi..hoteli..?..u Rijeci..?..pokraj Opatije..i inih turistickih mjesta oko grada..tesko ce radit profitabilno..park..?..bez komentara..marina..?..Moze..dapace i treba. A sav onaj plato Delte definirajte kao zabavni centar u kojem ponudite investitorima (znaci ne iz naseg troska) izgradnju aquarija i sea world centra u koji ce se privuć turisti i djeca iz cijele srednje EU...uz sve sta ima London je izgradio veliki ringispil da bi privukao ljude...pustite stanove i hotele..oni su samo popratna investicija. Savjetujte sa sa g Strokom i nek vidi sa svojim vezama ima li toj ideji mjesta tamo.

Vojko Obersnel
Moderator

Još jednom hvala a aktivnom sudjelovanju. Akvarij je jedna od atrakcija koja je planirana na Delti, a gospodin Štrok je dobro došao da sudjeluje na natječaju koji će uskoro biti raspisan. Dosadašnja praksa u mnogim gradovima koji su razvijali tkz. Waterfront pokazala je da nisu dobra rješenja bez određenog broja stanova jer u protivnom ta područja ostaju prazna u nekim djelovima dana. Hotel može biti u funkcije marine ili kongresnog centra za što Rijeka sigurno ima preduvijete za razvoj.Što se terminala tiče ne isključujem mogućnost terminala na Krku pa čak niti da ga grade Kinezi ako su zainteresirani. No to ce ipak potrajati zbog ogromne investicije i potrebe izgradnje novog mosta a Zagrebačka obala će biti gotova za najduže 4 godine, a izgradnjom ceste D 403 i rekonstrukcijom pruge kontejneri neće utjecati na promet u gradu. Kamo sreće da nam budu trebali i jedan i drugi

FIUMAN

EVO POGLEDAO SAM SNIMLJENI RAZGOVOR SA MINISRTOM DONČIĆEM I OPET SE O SVEMU GOVORI ALI O ZRAČNOJ LUCI NI RIJEČI.

VJERUJEM DA JE I TAJ SEGMENT U NJEGOVOJ NADLEŽNOSTI NO OVA ZRAČNA LUKA KAO DA I NEPOSTOJI KAKO ZA MINISTRA TAKO I ZA RUKOVOTSTVO ŽUPANIJE I GRADA RIJEKE.

Maculjat

Što se željeznice tiče, svaka pohvala svim idejama koje su dovele do toga da ćemo imati gradsku željeznicu. Također, želim istaći kako za razliku od jednog prije navedenog komentara ne smatram da je širenje pruge na dva kolosijeka i cijela ta investicija uništavanje Školjića i pojedinih urbanih cjelina grada već da to vodi razvoju i otvaranju pojedinih prostora za nove namjene. Samo je potrebno taj prostor dobro i ispravno iskoristiti.

Nakon što sam se dotaknuo svih spomenutih važnih logističkih pitanja od globalnog značaja želio bih spomenut i neka logistička pitanja od našeg lokalnog, internog značaja. Za početak ću samo pitat hoće li biti posebna tema revitalizacija neiskorištenih poslovnih i inih prostora u Rijeci, kao što su na primjer dom željezničara u prvomajskoj? Ili i sve te objekte možemo nekako ugurati pod logistiku grada?

Vojko Obersnel
Moderator

Zahvaljujem na čitavom nizu zanimljivih prijedloga. Slažem se da je izgradnja LNG terminala izuzetno značajna ne samo zbog plina i energetike nego i mogućnosti razvoja industrije bazirane na nano tehnologij, djela avionske industrije, skladištenja na niskim temperaturama i velikim potencijalom za korištenje zračne luke. O aktivnostima vezanim za zračnu luku sam već pisao pa se ne bi ponavljao ali se slažem da ju treba obnoviti imto prije svega ili novcem privatnog koncesionara ili novcem iz EU fondova. Inače ove godine će Zračna luka biti povezana sa dvadesetak različitih avio destinacija. Da li na Delti treba graditi stanove i hotel najbolje će znati investitor kojimće biti odabran putem javnog međunarodnog natječaja. Ako procjeni da mu se isplati graditi hotel, kongrasnincentar ili stanove, ne vidim razloga zašto mu to onemogućavati. Dio napuštenih prostora može se riješiti kroz razvoj logistike, a dio kroz druge namjene poput Benčića i Hartere koje vidim u funkciji kulture i kreativne industrije. Za dom željezničara su upravo iskazali interes strani investitori ali znat ćemo više nakon razgovora s njima. Priča oko kruzera je prilično složena jer većina kompanija ima već definirane programe u svojim ponudama do 2015. Slažem se da je to posao u koji se osim Lučke uprave moraju uključiti i turističke agencije nudeći zanimljive izlete u okolicu Rijeke

Maculjat

A sad da se dotaknem i tog famoznog Porto Baroša za koji se spominje izgradnja marine s hotelima, stanovima i najvećim gradskim parkom. To jako lijepo zvuči, i slažem se da uz marinu svako treba hotel, samo se pitam uz prazne hotele Kontinental, Jadran, Neboder, a ni Bonavia baš nije prepuna ima li Rijeka potrebu za još jednim praznim zdanjem. Osim navedenog, ovo što ću sad pitat ozbiljno mislim i nije šala: Tko je spreman kupit luksuzan stan u prvom redu do mora, okružen parkom sa sjeverne ili južne strane (ovisi kako se sve to skupa izprojektira) dok mu je s jedne strane kontejnerski terminal, s druge strane mu je putnička luka, hotel i marina kojima bi trebalo dozvolit rad 24/7 i dozvolit buku tj. glazbu i sve sadržaje koje gosti požele? Od cijelog tog projekta jedino mi se dopada što ćemo napokon dobit park u centru grada koji će nadam se biti lijepo uređen i što će umjesto hrpa starog željeza i sl. luku krasit lijepe brodice, jahte, brodovi ...

Maculjat

O luci Rijeka ovoj pomorskoj je već skoro sve rečeno, ali samo da dodam poneku ideju. Kruzeri da ili ne nije pitanje, ako ih uspijemo privući svakako da i što više. Ali što za to trebamo? PA svakako gledat šire od nas samih i Rijeke. Trebamo gledat ponudu naših agencija koje nisu uključene u to ili se barem za to ne zna baš. Kad bi Rijeka ponudila da svaki kruzer svojim gostima može ponudit jednodnevne izlete u NP Risnjak, NP Sjeverni Velebit, NP Plitvička jezera, NP Paklenica (za mlađe i avanturistički raspoloženje tu je penjanje po stijenama kao dodatan vid ponude), pa da dalje ne nabrajam samo naše ljepote, ali može se nudit i izlet do Postojnske jame, pa ako treba i katamaranom do Venecije ako kruzer ne dotiče Veneciju. Imamo li mi uopće razvijen jedan širi koncept reklamiranja destinacije osim užeg centra i Trsata.

Maculjat

Ovo nažalost i meni više zvuči kao bajka nego kao realna mogućnost u RH, ali dođe li do dogovora svih sudionika o besplatnom ustupanju hladila i ponudi li se već više manje gotova lokacija s dozvolama moguće je da bi se i neka velika svjetska kompanija preselila u RH zbog zasigurno drastično nižih troškova poslovanja.

Toliko o zračnoj luci koja bi do svojih budućih svijetlih vremena trebala biti posvećena kompanijama s jeftinim letovima. Ako mogu Pula, Zadar ... nije da se Rijeka ne bi mogla trgnut. I tu bi se osim Grada trebale uključit i turistička zajednica i Županija i JLS i mnogi drugi.

Maculjat

Po meni je pravi način za moderniziranje, uređenje i razvoj zračne luke izgradnja tog famoznog LNG terminala jer se pri prekrcaju plina oslobađaju ogromne količine možemo reći leda, tj. prekrcaj ukapljenog plina funkcionira poput super zamrzivača. E baš taj led i hladnoća su nekad u onoj prvoj varijanti LNG-a bili zanimljivi čak i proizvođačima zrakoplova kojima je hladnoća potrebna pri testiranjima ponašanja zrakoplova na većim visinama. Uspijemo li kroz ciljano lobiranje s LNG terminalom privući i neko testno postrojenje proizvođača zrakoplova kojima bismo besplatno morali ustupati hladni zrak ili što već mogli bismo dobiti modernu i uređenu zračnu luku.

Maculjat

Mnogo je toga već rečeno, neke su se stvari i ponovile pa ću probat otić drugim smjerom to jest iznijeti neke druge ideje.

Probat ću početi sa zračnom lukom koju mnogi spominju i navode kao točku koja gradonačelnika ne zanima. Ne znam, zanima li ga ili ne, ali znam da zračna luka nije u dobrom stanju i treba velike investicije i ne samo od grada, ali bi grad svakako trebao forsirat ulaganje u modernizaciju, ali ne gradskih već ili EU ili državnih novaca.

Dorijan

Sklon sam se donekle složiti s onima koji misle da se ne treba sve vrtiti oko kruzere, ali ipak ih ne bih tako lako ni odbacio kao jedan vid dovođenja turista samo zato jer to do sad nije zaživjelo kako se najavljivalo ranije. Da, dobar dio ljudi se kratko zadržava u gradu, dio ide prema Opatiji, drugi prema Crikvenici, Novom Vinodolskom i južnije, ali dio ipak nama ostaje tu. Treba raditi na tome da broj takvih raste i tu se mora raditi na partnerstvu svih koji sudjeluju u gradskom turizmu, od hotela, privatnih iznajmljivača i turističkih agencija do lučke uprave, brodarskih kompanija, pa i ugostitelja i zapravo svih koji imaju ideje i inicijative za obogaćivanje turističke ponude Rijeke i okolice. Riječka povijest je iznimno bogata i zanimljiva, postoje udruge, umjetnici, blogeri, fotografi koji je nastoje očuvati, zabilježiti, sve ih treba uključiti u taj projekt. Da odem malo dublje u temu turizma kojim se i sam bavim, ono što bi trebalo dignuti na jedan viši nivo je gastro ponuda. Trebalo bi poticati ugostitelje na korištenje više izvornih domaćih recepata, uvrštavanja na jelovnike jela po kojima je ovaj kraj poznat, nešto slično onome što su napravili neki drugi gradovi po Jadranu. Postoje stručni ljudi, nagrađivani ugostitelji koje treba promovirati, ostale treba educirati. Jednostavno, koliko god trebamo iskoristiti šanse koje nam se pružaju ulaskom u EU, toliko trebamo iskoristiti ono što već imamo, a možda ponekad uzimamo zdravo za gotovo i ne primjećujemo i ne promoviramo dovoljno.

FIUMAN

Kao što sam i napisao prije nekoliko dana nikog u Rijeci ne interesira ZRAČNA LUKA RIJEKA da nije smiješno bilo bi žalosno.

Kontejnerski terminal,željeznički korodor,Luka Rijeka to su nažalost jedine teme koje VOJKA OBERSNELA interesiraju a zračnu liku ko ............

Vojko Obersnel
Moderator

Ako ste pažljivo pročitali cijeli tekst i pogledali ingografiku koja se tiče Riječkog prometnog pravca mogli ste vidjeti da je u to uključena i naša zračna luka. Mene i te kako zanima razvoj Zračne luke, uostalom zato sam i incirao razgovore s Ryanairom tijekom posjete Irskoj s

što je i rezultiralo uspostavom letova te kompanije prema Rijeci, najprije iz Londona i Stocholma, a ove godine i iz Brisela, Osla, Diseldorfa i Frankfurta. Dio tih linija se i subvencionira iz gradskog proračuna kroz marketinški ugovor s Ryanairom. Kroz zajednički nastup s PGŽ i HTZ osigurali smii povezanost s više od desetakmdrugih zračnih luka. Također predviđena su i ulaganja u uređenje Zračne luke. Dakle Zračna luka je sve samo ne zaboravljena.

Primorac

Zanima me što se misli poduzeti po pitanju projekta za Porto Baroš i riječku rivu te Molo longo? Svaki moderni lučki grad danas lučku djelatnost ne "stavlja" u sam centar grada, nego pokušava poboljšati vizuru središta grada s mora. Već dugo postoji projekt Porto baroša gdje bi se trebalo graditi marinu (naravno da to ne treba biti velika marina poput splitske ili zadarske, ali Rijeci je potrebna marina). Isto tako obećano je da će se Molo longo kao šetalište urediti, da će tamo biti i nekih sadržaja. Nadam se da će ta obećanja biti ispunjena. Naravno da treba razvijati riječku luku, ali i ovo su bitni projekti. Ipak živimo u turističkom kraju, a Rijeka definitivno ima potencijal za npr. nautički turizam.

Vojko Obersnel
Moderator

U roku od narednih nekoliko mjeseci bit će raspisan međunarodni natječaj za odabir developera i arhitektonsko urbanističko uređenje područja Delte i Porto Baroša kao rezultat suradnje Lučke uprave i Grada. Cilj je na tom području izgraditi marinu i prateće sadržaje, hotele, kongresni centar, stanove, najveći gradski park i otvoriti pristup moru za građane. Već do ljeta bit će novina na Molo Longu kao što je i najavljeno.

gvozdeni

Nadajmo se da će se ovakvi razgovori sa stručnjacima nastaviti i kasnije i da će se u razgovore uključiti i poduzetnici. Idealno bi bilo kad bi se redovito (svaki mjesec, dva, tri) okupljalo riječke poduzetnike i razgovaralo o mogućnostima ulaganja, naravno sve kroz javne natječaje, investicije su nam neophodne ali sve mora biti transparentno, ne toliko zbog EU nego nas samih. Među poduzetnicima pak treba razvijati svijest o potrebi udruživanja radi veće konkurentnosti.
Zbog količine investicije i podataka o njima mislim da je neophodan jedan katalog, koji bi zainteresiranima bio dostupan u svim mogućim formatima, dakle tisak, CD, online, sve na više jezika. Možda da se napravi nešto i zajedno sa županijom, nekakav zajednički katalog. S takvim katalogom mogli bi krenuti prema investitorima iz drugih krajeva Hrvatske, ali još više prema inozemnim ulagačima, kroz predstavljanja na relevantnim sajmovima, pa i putem veleposlanstava po svijetu. Zašto ne napraviti i jednu redovitu godišnju konferenciju na kojoj bi se predstavljalo buduće projekte. Malo po malo treba stvarati i bazu podataka s potencijalnim ulagačima i te ljude redovito obavještavati o natječajima.

Vojko Obersnel
Moderator

Kao što možete vidjeti poduzetnici su već sada uključeni u razgovore, a bit će ih još. Katalog je napravljen u suradnji s Županijom i ostalim zainteresiranim gradovima i oćinama i predstavljen je na Invest forumu u Opatiji u studenom prošle godine, te dostavljen Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu gospodarstva, naravno na engleskom i to u tiskanoj formi i na CD. Apsolutno se slažem o potrebi razvijanja svijesti o udruživanju poduzetnika jer jedino tako možemo biti konkurentni. Hvala na korisnim i zanimljivim sugestijama.

Pietro56

Rijeka bi trebala biti sljedeća na listi... Genoa, Trst, Kopar ...

Vojko Obersnel
Moderator

Slažem se ali se nadam da kroz nekoliko godina možemo preskočiti Kopar. Izgradnjom terminala na Zagrebačkoj obali do 2017. Riječka luka će moći primati najveće brodovo s obzirom na dubinu od 20 metara što Kopar nema niti će moći imati

Stanko

U Rijeci se trebaju ozbiljno početi raditi konferencije za investitore. Par puta na godinu. Ozbiljno se pripremiti, prezentirati projekte poslovnim partnerima iz inozemstva i bankarskom sektoru. Projekata o kojima govore stručnjaci u videu očito ima, treba ih uporno gurati. 

Valentino200

Drugo…Zagrebačka obala…kontejnerski terminal zamijenite sa terminalom za automobile i kamione. U svibnju će se na Brajdici instalirat dvije nove kont dizalice pa ćete vidjet kakva je to ljepota i vizura . Popnite se na Trsat pa zamislite takvih 6 ili 8 u visini Mlake ili Turnića, Nagrdit ćete rijeku kao niti jedan dimnjak ili industrijsko postrojenje a nećete dobit nikakav financijski dobitak koji nebi dobili sa ro-ro terminalom. Uz njega se mogu koristit hale torpeda za moguću tvornicu automobila i direktan uvoz/izvoz istih a ako stvarno i napravite spojnicu sa zaobilaznicom na Škurinjama , tako nešto ne postoji na sj. Jadranu. Ro-ro terminal je jedno ogromno parkiralište i ništa više a samo zato jer mi to nemamo brodovi danas odlaze u Trst i Kopar.

Kontejnerski terminal . Dajte Kinezima ili nekoj mega kontejnerskoj kompaniji mogućnost izgradnje na Krku, Ako se ne varam županijski plan je to i predvidio .Brodovi tog tipa danas prevoze od 10 do 16 tisuća kontejnera i ako već gradimo terminal za njih sigurno ne želimo to u centru grada. Kinezi neka dovedu koga hoće i nek izgrade i prugu i novi most za njegove potrebe, Neće ga sobom uzet a nas neće ništa koštat. Zarada je u tranzitu, agencijama, ljudima vezanim uz tu struku itd.

Valentino200

Riješenje..?..ima.Bakar..Plato bivše koksare u Bakru je kao stvoren za takav terminal i popratnu garažu za par tisuća automobila kao i parkirna mjesta za autobuse. Usvojite plan, donesite odluku sa lučkom upravom i dajte na međunarodni natječaj izgradnju i koncesiju istog. To mogu izgradit i isplati se jedino kompanijama koje posjeduju i brodove te tako svojim putnicima daju kompletnu uslugu , a nama kao društvu samo reklamu. Ne zaboravite da su ti terminali puni, tj na njima ima ljudi samo jedan dan u tjednu ( kamo sreće i toliko) a ostatak su prazni i ne služe ničemu… i za grad ili državu su neisplativi. Cijela njihova vrijednost je u tom što će se čut za Bakar..Rijeku..Kvarner…Ljudi iz EU koji žele krstarit na mega cruiserima istočnim mediteranom (Grčka , Turska) kretat će iz našeg kraja a ne iz Kopra, Venecije..I to što možemo ponudit sa terminalom u Bakru ne mogu ni Venecija ni Kopar..oni nemaju takvu blizinu, komunikaciju sa morem i krajem ..ni dubinu samog veza.

Vojko Obersnel
Moderator

Zahvaljujem na čitavom nizu zanimljivih i korisnih sugestija. Ipak moram reći da terminal na Zagrebačkoj obali nije improvizacija prije svega zbog dubine od 20 m čime možemo konkururati gotovo svim lukama na Mediteranu. Slažem se i s idejom oko izgradnje terminala na Krku, ali za to treba i nova pruga i novi most što znači da ne možemo očekivati da će se to desiti u roku kraćem od 10 godina. Bojim se da će nas do tada mnogi preteći. Zato mislim da treba graditi terminal na Zagrebačkoj obali jer on može biti gotov do 2017., a bit će multifukcionalan i primati teret koji će biti konkurentan u tom trenutku. Sa Brajdicom i Zagrebačkom obalom moći će se primiti do 1 200 000 TEU, ali jednako tako i generalni teret ili aute ako se ukaže potreba. Primarno se prekrcaj automobila ipak za sada planira na platou Koksare u Bakru kao i ro ro terminal. To ne znači da se odustaje od Krka kao dugoročnog projekta. Slažem se da jednako tako treba razmišljati primarno kao o home portu kad su kružna putovanju u pitanju i zbog toga je vrlo važno osposobiti aerodrom Krku, a o lokaciji se može razgovarati. Još jednom hvala.

Valentino200

Putnički terminal za brodove na kružnim putovanjima (ne jedrenjake i slične „male „ već brodove kruzere od 3 do 5 tisuća ljudi). Takav terminal sigurno nije onaj napravljen na lukobranu i nije mi jasno kako je to ikad itko mogao tamo i zamislit da će funkcionirat. Očito taj netko nikad nije vidio ili se konzultirao s nekim tko je tako nešto radio ili imao veze s tim. Rijeka može biti prvenstveno luka gdje će se vršit smjena putnika , tj ukrcaj/ iskrcaj svih koji dolaze i svih koji odlaze sa broda što znači da u jednom danu imate preko 10 tisuća ljudi koji cirkuliraju po terminalu, gdje imate preko par tisuća automobila koji odvoze i dovoze te ljude i preko 100 autobusa . To sigurno ne možete radit na terminalu kojeg sad imamo i taj neka služi jedrenjacima i za potrebe lokalnog prometa..nažalost preskupa investicija . Drugi razlog je sam pristup sa terminala na brod. Putnici koji dolaze na takve brodove u njih ulaze kao što se ulazi u hotel a to znači direktno na palubu ukrcaja putem teleskopskih rampi a ne po asfaltu ili kroz nekakve garaže , jer tako prvim kontaktom s brodom u potpunosti dožive sjaj i blještavilo koje on nudi (kasniji dojam se može promijenit ali prvi je najbitniji). To također nemate na terminalu a i kad bi sve to uspjeli nekako i improvizirat , sam gaz tj dubina je premala za privez današnjeg standarda brodova.

Valentino200

 

Da bi mogli nekom nešto ponudit moramo biti bolji od drugih ili barem jednaki. Zašto ovako počinjem ?. Kapetan sam duge plovidbe i iz svojeg dugogodišnjeg iskustva rada na stranim kompanijama , između kojih su i jedna od najvećih putničkih mogu slobodno reći da za sad nemamo ništa za ponudit niti konkurirat ikome u okolici…ali to se da promijenit..samo trebamo znati kako. Ovaj način komunikacije limitira duljinu teksta pa neču elaborirat ali moj prijedlog vam je terminal za kruzere u Bakru, ro-ro terminal na zagrebačkoj obali i kontejnerski terminal na Krku su nešto s čim možemo konkurirat bilo kome u okruženju i to ne samo za par godina već na puno duži period...sve drugo je improvizacija

samurai10

da bi nasa rijeka napredovala treba puno stvari napraviti. prije svega kvalitetni ljudi trebaju biti na strateskim pozicijama. uz duzno postovanje vedran devcic nikako ne moze biti direktor luke rijeka. ne zato sto ta osoba nije pametna i inteligentna, nego zato sto nije al pari sa direktorima drugih luka. ne zna nista o poslovanju luka, o paritetima, normama, brodovima, brodarstvu itd. opcenito nova uporava luke je "lost in space" nenad janjic vodi komercijalu. ljudi koji sjede na takvim mjestima, moraju biti pojave, moraju imati karakter, znanje, odlucnost, volju. oni to nemaju. ne moze vlado mezak biti na celu lucke uprave. niti lucka uprava ne smije funkcionirati na nacin kako funkcionira. vlado mezak je jako dobar covjek, i nadao sam se da ce drukcije krenuti ravnanjem luckom upravom, ali prvi potezi su me razocarali. znate li da su djelatnosti luka i luckih uprava jedne od najprofitabilnijih djelatnosti ukupno? znaci politiku udaljiti sa strateskih pozicija, to je prvo i osnovno! samo kvalitetni ljudi mogu privuci poslove i invesricije. planovi koji se donose moraju biti dugorocni. zagrebacka obala? za koga? niksa komadina - sin od gospodina pavla, dumanic, itd. - sve kvalitetna djeca koju su roditelju uhljebili, ali nedovoljno kvalitetni da budu na pozicijama na kojima su trenutno! nitko nista ne pita struku. zasto su filipinci dobili koncesiju? zasto to nije bio hamburg, koji nam je velika konkurencija u privlacenju robe sa istoka. sada bi vec imali pune kapacitete brajdice. 

velike pohvale za forum i stranicu, ali smatram da je to samo prljanje ociju javnosti i jos jedan nacin za dobivanje glasova. gospodine obersnel, vi cete dobiti jos jedan mandat, ali ucinite nesto vise za ovaj grad. budite jaki, i dajte da vas se zapamti kao gradonacelnika koji je ucinio dobro, a ne unistio grad! dajte strucnjacima da rade svoj posao, i maknite politicke uhljebice sa strateskih pozicija!

Vanja

Svidio mi se govor gsp. Komadine, jer je vrlo konkretan. On je bio treći video koji sam pogledala od ponuđenih; četvrti nisam željela pogledati jer gotovo svi osim gsp. Komadine govore u općenitim crtama. Ja volim kad mi se konkretno s nekim određenim podatcima obrazlože smjernice, a ne da se o njima govori uopćeno. Nemojte me krivo razumjeti, ja podržavam progres luke (i grada sukcesivno), ali vrlo je bitno predstaviti planove s jasnim i konkretnim podatcima o tome. Čovjek je u ovoj zemlji sit obećanja i mogućnosti, i promidžbe,... toliko da smo već oglušili na to. Molim vas, ponudite nam jasno, čisto i nedvosmisleno planove s konkretnim brojkama i odnosima i dobrobitima, kao i negativnim stranama koje ti postupci donose, inače sve ostaje u nekim apstraktnim sferama. Nadam se da ovu kritiku primate dobronamjerno :). Ponudite nam konkretne stvari, jednostavnim govorom naroda, da se tako izrazim, otvorenim stavom i pristupom. Puno uspjeha! Pozdrav.

Vanja

Pogledala sam HŽ-ov video i ne mogu reći da je iz njega bilo jasno ZAŠTO je dvotračna pruga prema Škrljevu bitna. Inače, obožavam vlakove i željeznički prijevoz, i smatram da je to gran koju treba razvijati, ali iz priloženog se ne vidi ZAŠTO treba graditi još jedan kolosjek prema Škrljevu i koje su to beneficije time postignute čime se opravdava denivelacija Krešimirove ulice, "uništavanje" Školjića i sl. djelova grada koji predstavljaju ujedno i urbanističko tkivo s određenim građevinskim i povjesnim vrijednostima. To što će radovi koštati oko 700 mil eura ne znači da su time i isplativi. U autoput Zagrab-Split su također utrošeni mnogi novci, pa se ne može baš reći da je to rentabilni put. Pitanje je da li promet koji se vrši na Škrljevu opravdava utrošak tolike količine novca i ogromnu promjenu urbanog krajolika? Voljela bih da se ugledate na razvojnu priču jednog nekad Rijeci sličnog grada - Bilbaoa. Ondje je perspektivni gradonačelnik iskoristio sve moguće Europske fondove do kojih je mogao doći, "upregnuo" je taj novac u turizam grada i danas je to grad koji samo preko ljeta ostvari prihod oko nekoliko miliona eura ! Tim novcem razvijale su se i ostale grane. Lijep pozdrav.

Vojko Obersnel
Moderator

Osim videa bilo bi dobri pročitati i cjelokupno izlaganje gosp. Perčića koje možete vidjeti kliknuvši na njegovo ime ispod videa. Dvostruki kolosjek ne samo do Škrljeva nego do mađarske granice uz izgradnju novih djelova pruge udvostručit će kapacitete pruge, dakle barem 22 milijuna tona godišinje i bitno skratiti put do Zagreba na svega 2 sata umjesto 4 koliko traje sada. Za Rijeku je osim jačanja konkurentnosti našeg prometnog pravca, dvostruki kolosjek do Skrljeva važan jer omogućava uključivanje željeznice u javni gradski promet od Škrljeva do Matulja. Izgradnja vijadukta umjesto nasipa na Školjicu neće uništiti to područje, nego upravo suprotno omogućiti njegov razvoj. Naime, sada je Školjić nasipom odjeljen od ostatka grada, a izgradnjom vijadukta i preseljenjem garaže Autotroleja i pogona bivšeg Mesokombinata omogućit će se njegova integracija u podrčje grada. Inače dobar sam prijatelj s gradonačelnikom Bilba i znam sve o transformaciji tog prekrasnog grada kojeg sam posjetio više puta, ali i to je trajalo dvadesetak godina i još uvijek nije završeno i to uz obilatu potporu Europske unije. Upravo zato mislim da nam je ulazak u EU velika prilika

ledolomac

Sve pohvale za komunikaciju s građanima, posebice na društvenim mrežama! Smatram da je bitan dio globalnog pozicioniranja Rijeke svakako i korištenje novih tehnologija u svim aspektima povezivanja - kako sa građanima, tako i sa poduzetnicima, onima u Rijeci i onima s drugog kraja svijeta. Razvijanjem najmodernije IT infrastrukture dostupne svima, omogućit će se svim poduzetnicima u regiji, ali i obrtnicima, da svoje proizvode i usluge maksimalno plasiraju na tržište. Trebalo bi stvoriti uvjete da Rijeka postane srednjeeuropska silicijska dolina. Uz uređenje svakog kutka u gradu i dodatno obogaćivanje i prezentiranje riječke povijesne baštine, omogućilo bi se svakome tko dođe u Hrvatsku da se u Rijeci zadrži barem 2-3 dana, a uz toliko protok ljudi, protok kontenjera i tereta (koji će se nadam se u višestručiti konačnom  realizacijom Rijeka Gateway projekta), trebali bi težiti i tome da postanemo centar protoka informacija, inovacija, znanja. Samim bi time i tehnologija privukla mlade ljude, a to bi omogućilo eksponencijalan razvoj Sveučilišta u Rijeci. Dio te mobilnosti turista i ljudi poboljšao bi se i razvojem Zračne luke Rijeka, kako komentiraju ostali sugrađani, tako da se nadam da ćete na svemu tome, ne samo temeljiti strategije, nego i poduzimati konkretne i mjerljive poteze i zahvate, jer Rijeka može teći i oteći što se tiče turista i roba, ali što se tiče naših sugrađana, Rijeka bi više trebala postati Jezero. 

poliglot1

Sve ideje (luka, pruga...) su dobre ali mislim da zračnu luku treba svakako modernizirati i samim tim snažnije pozicionirati kao destinaciju za veći broj low cost letova. Veliki broj ljudi će tako doći u naš kraj, mnogi i sasvim slučajno u Rijeku. To je po meni prvi preduvjet što se tiče turističkog razvoja.

FIUMAN

MENI SE ČINI DA SE IPAK PREVIŠE GOVORI REKAO BI ISKLJUČIVO O IZGRADNJI ŽELJEZNICE,CESTA POMORSKE LUKE ALI NIKAKO DA SE KONAČNO KRENE U REVITALIZACIJU ZRAČNE LUKE RIJEKA.

KADA JE U PITANJU ZRAČNA LUKA SVI NEKAKO NEVOLJKO GOVORE KAO DA SE RODI O KAKVOM NEDONOŠĆETU U NAŠOJ REGIJI.

DAJTE VIŠE KRENITE SA ONIM ŠTO JE PO MENI A VJERUJEM I PO DRUGIMA VAŽNO ODNOSNO PREVAŽNO ZA TURIZAM OVOG KRAJA.

1982

Meni se ta priča o cruiserima čini totalno prenapuhana. Odnosno to očekivanje da će se nešto veliko i značajno dogoditi kada se turisti iskrcaju s cruisera i uđu u naš grad ili odu na izlet u obližnja mjesta. Neke direktne koristi od toga mogu imati ugostitelji ili trgovine (jer će ti turisti nešto i potrošit), ali koja bi bila indirektna korist za građane koji se ne bave ni trgovinom ni ugostiteljstvom u Rijeci? Tj. na koji način bi gradska kasa profitirala od dolaska cruisera pa ta sredstva prelila u neku opću društvenu potrebu - socijalu, kulturu itd? Meni se, možda malo pesimistično, čini da bi nam se samo stvorila gužva u gradu i da bismo u dogledno vrijeme svi izludili od tih "few hours - turista". Više mi se sviđa varijanta marine za manje brodove, jedrilice, ili dolazak turista "s kopna", njihovo zadržavanje u Rijeci na bar tjedan dana, ciljani dolasci zbog nekih manifestacija npr. karnevala, Hartere itd. Ovi s cruisera pristanu, iskrcaju se u mjestu koje im je na ruti, nit znaju zašto su došli, ni što će pogledati, idu ko neke muhe bez glave ili pak organizirano ko neki Borg. To nisu fini inteligentni turisti koji će dalje pronositi glas o Rijeci kao ludom modernom gradu. Njima je Rijeka usputna stanica u plovidbi Mediteranom. Zato ja nisam za tu pompu oko cruisera. OK, nek dođe jedan, dva godišnje, ali to ne bi trebao biti fokus ni Grada ni putničke luke, ne treba toliku energiju na njih trošit.

Ljubomir Druskovic

Malo sam čitao jučer o Rijeci u razdoblju od 1860tih do početka 1.svjestkog rata. 

Rijeka je bila najveći investicijski mamac u Europi, industrijka oaza, sa prvom rafinerijom nafte u ovom dijelu Europe, sa prirastom stanovništtva u stopi od 100% u 20 godina, sa 12 brodogradiličta, brojnim tvornicama, prvim parnim mlinom na svijetu,sa 20tak hotela, na Korzu se pričalo 8 stranih jezika, istinski metropolitski grad od kojeg je tada zastajao dah!

 Gradonačelnik Ciotta je bio dio te davne "Idile". 1876.godine izgrađena je tada NAJMODERNIJA prometnica na svijetu, željeznička pruga do Budimpešte, koja je i danas u funkciji sa većinom Austrougarskom signalizacijom ;-)

I danas zastaje dah, ali u negativnom smislu, kada vidimo što smo izgubili u zadnjih dvadesetak godina, a najviše boli depopulacija grada kao rak rana Rjeke.

Jele

Mislim da bi  turistička zajednica trebala osmisliti programe za eventualno pristajanje cruisera. To bi automatski privuklo goste- potrošače i učinilo grad življim i atraktivnijim. Jednom su na televiziji rekli da Rijeka jednostavno nema sadržaja za privući takve goste. Nažalost to je trenutno istina, ali bi se moglo poraditi na tome. Nadam se toplo da ćete uspjeti u tome jer držim da je moj grad zanimljiv strancima, od Riječke place, Trsatske Gradine, i okolice rijeke, Učke sa prekrasnim pogledom, Platka , Risnjaka, da ne nabrajam dalje...

Alex_Volosko

moji komentari na temu:

  1. Luka Rijeka - na info plakatu je spomenuta cinjenica da je Luka Rijeka u prosjeku 5 dana bliza od Luke Rotterdam, za transport tereta pridoslog iz Kine i Azije. Interesira me zbog cega se Luka Rijeka nije uopce probala pozicionirati kao jedna od bitnijih luka za transport robe iz Kine na trziste zapadne i istocne Evrope, a prvenstveno iz slijedecih razloga: zasto nismo probali iskoristiti nasu povijest i prosli sistem u nasu prednost, znamo kako zapadni svijet tretira Kinu i njihov sistem, zasto nismo igrali u njihovom smjeru, a onda i za nase dobro? zasto ne koristimo cinjenicu da je ambasador RH u Kini, prof. Simonic, nas rjecanin i osoba koja je voljna i sposobna pomoci? Kineski predsjednik je bio u posjetu RH, u Zagrebu, da li je itko iz Luke Rijeka ili rjeckih gradskih sluzbi prisustvovao tome sastanku?
  2. Turizam - smatram da Rijeka kao grad nije turisticka atraktivna (osim za vrijeme karnevala), niti je Rijeka ikada bila turisticki grad. Ne treba se paralelno koncentrirati na razlicite sadrzaje i fokuse, jer to opet znaci da nemamo strategije niti ciljeve, gubimo fokus, a vrijeme prolazi. Rijeka ne moze biti i luka, i turizam, i akademija, i IT i brodogradnja, i sve i svasta.
  3. Opcenite misli - vezano uz prethodnu misao, dakle Rijeka nije turisticki grad, a ne treba niti biti, kada imamo Opatijsku rivijeru sa jedne strane te Novi Vinodolski, Crikvenicu sa druge strane. Zasto Rijeku gledamo kao izolirani otok? Pa ne mozemo razvijati drustvo i drzavu, ako ne gledamo cijelinu i regiju u kojoj zivimo. Mi smo premali da bi svi imali sve, Opatiju treba razvijati kao turisticku destinaciju, Rijeku kao lucku i transportnu destinaciju. Republika Hrvatska je premala, a previse “rastrkana” u smislu vodjenja pojedinih gradova i regija. Smatram da nam je prvenstveno potreban dogovor na drzavnoj razini, a onda da svaka regija obavlja svoje zadatke i fokusira se na ispunjenje svojih ciljeva. Npr. Rijeka razvija veliki sveucilisni kampus i govori se da ce biti sveucilisni grad, a paralelno Zadar, Split, Pula, Zagreb, Osijek, cak i Sibenik i Gospic razvijaju svoja sveucilista i fakultete. Za koga? Za 4 miliona stanovnika? Pa to je grad velicine Milana.

Zavrsno, zelim reci da ne moze Grad Rijeka razvijati svoj turisticku strategiju bez dogovora ili sudjelovanja Grada Opatije. Ne moze se Rijecko Sveuciliste razvijati bez sudjelovanja ostalih Sveucilista u RH. Pogotovo u danasnje vrijeme krize (i novcane i moralne, i emotivne) izrazito su nam potrebni dogovori na nacionalnom nivou. I za kraj, ne moze se Rijeka uvijek “izvlaciti” da je na drzavnoj vlasti HDZ koji Rijeci ne da nista. To nije istina, SDP je bio na vlasti i 2000 zar ne? Pa sto su uradili Rjecani u Vladi kojih je bilo?

Vojko Obersnel
Moderator

Mislim da nebi bilo dobro razvijati samo jednu djelatnost i na njoj temeljiti budući razvoj Rijeke. Nama treba i jaka konkurentna luka i sve sto uz to ide i brodogradnja ali više orjentirana na složenije, tehnološki zahtjevnije brodove ili druge proizvode jer samo tako možemo konkurirati brodogradilištima iz Kine ili Koreje. Treba nam i jako Sveučilište sa znanstveno tehnološkim parkom radi transfera znanja prema gospodarstvu ali o tome će biti više govora u drugoj temi ovih razgovora. Turizam nikada neće biti osnovna gospodarska djelatnost u Rijeci ali ne treba ga zanemariti. Rijeka ima dobre preduvjete za razvoj gradskog turizma dakle za one koji će doći na dva do tri dana, upoznati se gradom, obići muzeje, otići u kazalište ili na neki koncert ili obaviti šoping, ali jednako tako i za kongresni turizam, naravno izgradnjom kongresnog centra i još hotelskih kapaciteta. Ne treba zaboraviti ni vjerski turizam koji se već do sada pokazao zanimljivim zbog postojanja Marijanskog svetišta na Trsatu.

Kad me pitate što je učinjeno u vrijeme Račanove vlade moram vas podsjetiti da su se sve državne investicije u Rijeci odvijale na temelju onoga što je ugovoreno upravo u doga Račanove vlade. Tada je sa Svjetskom bankom upravo u Rijeci ugovorena izgradnja i riječke zaobilaznice do Sv. Kuzma i ceste D 404. Gradu je prepuštena vojarna na Trsatu i dogovorena izgradnja Sveučilišnog kampusa. Osigurana su sredstva za gradnju novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali ali je ugovor za građenje potpisan tek prošle godine. Dogovarane su investicije za izgradnju pruge ali se punih osam godina nije izradi niti jedan projekt a kamolimzapočelo s gradnjom. Očito je nekome odgovaralo da opstruira razvoj Rijeke. Zasto? Prosudite sami.

TatjanaPahljina

Ulaskom u EU, CI Luka Rijeka ostaje jedna od 7 Bip(Border inspection point)tj,jedan od graničnih prijelaza/ulaza u EU.Granični prijelazi Rupa i Pasjak nestaju u dosadašnjem obliku,roba će kolati nesmetano.Neće više biti uvoza i izvoza iz HR u EU.Mnogi špediteri će ostati bez posla.Da bi se povećala šansa da se privuče veći broj kontejnera u riječku luku,kako bi se višak radnika koji će se pojaviti,ipak zaposlio na kontejnerskom terminalu,treba ga učiniti konkurentnim-smanjiti cijene usluga koje se pružaju i free time kontejnerima produžiti da bude veći od koparskog...barem 10 dana.Ne smijemo biti skuplji od Kopra.Onda bi se možda moglo očekivati da naša luka bude zanimljiva i da se poveća zaposlenost. 

Vojko Obersnel
Moderator

Mislim da će ulaskom u EU posla za špeditere biti više a ne manje jer će u Rijeci biti i Schengenska granica kad je u pitanju lučki promet. Ne zaborative mogućnost da će se dio roba zbog toga cariniti upravo u Rijeci zbog toga, bez obzira na konačno odredište

Jassmin11

Grad tj. gradonačelnik bi trebao barem jednom mjesečno pričati sa najvažnijim facama riječkog gospodarstva i akademske zajednice o problemima i mogućim rješenjima problema te o planovima kako Rijeku učiniti konkurentnijom. Novi List i drugi mediji bi to trebali prenositi tako da je cijela javnost upoznata. 

Vojko Obersnel
Moderator

To i radim, možda ne baš jednom mjesečno ali to za medije pa tako i Novi list nije zanimljivo. Možda ih ovi razgovori potaknu

Ana Kovac

Čitala sam u magazinu Lider da je ministar turizma okupio glavne turističke tvrtke u Hrvatskoj u turistički poslovni klub. Da li postoji ikakva slična inicijativa za razvoj riječkog turizma? Turizam je sigurno povezan sa riječkim prometnim pravcem (Rijeka je turistički, nažalost samo tranzitna destinacija, tu nitko ne ostaje dulje od 2 dana) i svakako bi posao Turističke zajednice i Grada trebao biti da spaja prijevoznike, brodare, hoteljere, ugostitelje, agencije, vodiče... sve koji mogu živjeti od turizma. 

Vojko Obersnel
Moderator

Postoji, naravno. Činjenica je da se turisti u Rijeci zadržavaju najduže dva do tri dana ali pred 6-7 godina nisu ni toliko. Sada je ipak uobičajeno vidjeti grupe turista na Korzu ili Trsatu i svake godine ih ima sve više. Naravno na tome treba i dalje raditi i to kroz strategiju razvoja turizma koja će uskoro biti gotova ali i daljnjim uređenjem grada. Upravo započinje uređenje arheološkog parka u Starom gradu što će prezentirati povijest Rijeke iz rimskog razdoblja koja je slabo poznata. Zatim slijedi uređenje nalazišta mozaika, također iz rimskog razdoblja, na Trgu pul Vele crikve i još puno toga

Emir Ceric

Ovo što je navedeno je glede Rijeke i globalnog pozicioniranja je logično i opravdano. To jasno treba iskoristiti da se Rijeci ne ponovi slučaj Senja iz 19. stoljeća. Međutim, osim prometne povezanosti, cestovne, željezničke i avio, koja je nužna za bilo kakav razvoj Rijeke i okolice, potrebno je definirati Strategiju razvoja koja će osim navedenih projekata prometne infrastrukture i Luke Rijeka obuhvatiti ostala područja koja mogu biti atraktivna za razvoj Rijeke i okolice, kao npr. turizam (ljetni, zimski, zdravstveni i kongresni), mogućnosti razvoja IT tehnologije, kao i ekološki prihvatljive industrije, bez koje nema snažnijeg razvoja.

Vojko Obersnel
Moderator

Slažem se u potpunosti, ali to ce biti slijedeće tema ovih razgovora koja započinje 8. ožujka. Nadam se da ćete se uključiti

Sivonja

Za početak bar bi mogli napraviti ono što ne stoji mnogo novca - proširiti besplatni internet na područje željezničke stanice i napraviti javne WC-e te ih jasno označiti na planovima grada, a ne kad neki putnik ili turist dođe ne zna ni kud ni gdje se okrenuti.

Vojko Obersnel
Moderator

Rijeka već sada ima najveću besplatnu WiFi zonu koja obuhvaca centar grada, rivu, Trsat, dio Kantride oko Bazena i dio Zameta oko Centra Zamet. Slažem se da zonu treba proširiti i na autobusni i željeznički kolodvor i to ćemo uskoro učiniti iako bi bilo logično da to modelom hot spota učine oni koji upravljaju tim kolodvorima. WCea ima a provjerit cu da li su označeni na interaktivnim kartama

Pepi_Kantrida

Deset godina slušamo priče o gatewayu i riječkom prometnom pravcu koji nikako da se razvije. Ipak, moram priznati da je ovo najozbiljnija i najkonkretnija rasprava na tu temu. Zvuči jako obečavajuće. Imate moju podršku.

Vojko Obersnel
Moderator

Slažem se da je trajalo predugo ali neki su iz samo njima poznatim razlozima kočili aktivnosti. Sad imamo povijesnu šansu da to promjenimo i moramomto iskoristiti. Produženje terminala na Brajdici je praktičko gotovo i u svibnju stižu dva nova kontejnerska mosta. Ugovorena je izgradnja novog terminala na Zagrebačkoj obali koji ce biti gotov do 2017. kao i cesta D 403 od novog terminala do čvora Škurinje. Istovremeno bi trebala biti izgrađena i dvokolosječna pruga od Rijeke do Delnica sa rekonstrukcijom Glavnog kolodvora i novog teretnog kolodvora uz Zagrebačku obalu. I hvala na podršci.

Ranko

Pogledao sam video sa gosp. Mezakom i hvala bogu da se napokon počelo ozbiljno razgovarati na relaciji Grad - Lučka uprava. Rijeka je predugo bila ucjenjivanja i namjerrno kočena od strane državne politike. Da se gledao širi interes cijele Hrvatske, mogli smo već prije deset godina imati luku na razini Kopra ili Trsta. 

east is east

Bilo bi lijepo vidjeti da se ovakva diskusija vodi i nakon što prođu izbori bez obzira tko na njima pobjedi. Nisam stručnjakinja, ali u svakom slučaju mi izgleda logično ova priča o logistici :)

rijecanka26

Rijeka treba više otvorenosti i više znanja i iskustava iz vani. Ovo je super ideja, uključite u buduće razgovore i stručnjake iz razvijenih svjetskih luka.

Ivy

Pozdravljam ovu inicijativu. Jedino što mene zabrinjava je stanje mora povećanjem morskog prometa. Jer kratkoročno je sve super. Novci se slijevaju, sve se razvija,a dugoročno štetimo ciklusima u prirodi. Iskreno ne bih voljela da nam situacija povećanjem svega s druge strane donese zagađenja kao u Kini (samo upišite: polution in china) ili Japanu gdje više ni ne vidiš drugu osobu, zvijezde i moraš nositi maske Treba sagledavati i negativne strane s tim da se malo zanemare novci jer mi se čini da kad se god razmišlja o novcima svi smo slijepi i pohlepni i mislimo samo na danas i kako je nama koji sada živimo a za buduće naraštaje nek oni onda ispravljaju naše greške jer ionako nas više neće biti ali dok smo živjeli glavno nam je bilo da smo se obogaćivali.

Super mi je ovaj projekt Razgovore o Rijeci i svima želim da uživaju u današnjem sunčanom danu.

Vojko Obersnel
Moderator

Ne brinite. Zagađenje mora u Japanu ili Kini nije zbog pomorskog prometa nego industrije. Naši propisi su po tom pitanju vrlo strogi, a cijeli pomorski promet se nadgleda vrlo efikasnim i modernim radarskim sustavom baš iz Rijeke. Usput zahvaljujem na pohvali.