Rijeka i društvo znanja

Zvonimir Stanić

Ravnatelj CARNet-a

Zvonimir Stanić - Ravnatelj CARNet-a

Rijeka je grad u kojem glavni akteri surađuju na rješavanju problema.

Pitanje: Da li biste mogli izdvojiti pozitivne iskorake učinjene u proteklim godinama u području razvoja Rijeke kao sveučilišno – znanstveno – poslovnog centra?

Stanić: Sveučilišni kampus na Trsatu je najsvjetliji primjer među Sveučilištima u Hrvatskoj. Kampus toliko dobro izgleda da sam i ja dobio volju upisati neki fakultet u Rijeci! Uvjeti koje studenti na riječkom kampusu imaju nekoliko su koraka ispred drugih u Hrvatskoj. To nisu samo lijepe i moderne građevine, već su kvalitetno tehnološki opremljene i time studentima olakšavaju život i učenje. Kampus je zasluga Grada Rijeke i Sveučilišta, sadašnjeg rektora Lučina i nekadašnjeg rektora Rukavine. Svi oni zajedno napravili su veliki iskorak, i zato riječki kampus danas ovako izgleda. Upravo je to jedna od stvari koje treba istaknuti u dosadašnjem sveučilišnom razvoju grada.

Druga stvar po kojoj se Rijeka ističe spram ostalih gradova u Hrvatskoj jest gradnja vlastite optičke mreže. Zbog toga je već danas znatan broj gradskih ustanova povezan vlastitim optičkim nitima, što daje veću kvalitetu i veću brzinu operaterima. To je nešto što je od interesa i Gradu i Sveučilištu, ali i znanstvenicima koji rade na području Rijeke. U taj projekt uključili smo se zajedno s Gradom Rijekom i državom, kako bismo izgradili preostale dijelove mreže i u jednu zajedničku mrežu povezali sve ustanove koje su od interesa i Gradu, i državi i CARNet-u. Gradu Rijeci smo pomogli tako što smo dali naše iskustvo i znanje u korištenju interneta i internetskih tehnologija. S druge strane, Grad nama izlazi u susret tako što nam omogućava besplatno korištenje distributivnih i telekomunikacijskih kanala koji se nalaze pod zemljom.

Pitanje: Kako vidite razvoj Rijeke kao sveučilišno – znanstvenog – poslovnog centra u idućih sedam godina, naročito s obzirom na konkurentnost grada ?

Stanić: Vidim sjajnu perspektivu Rijeke kao sveučilišnog grada. Prema mojem iskustvu, složnost riječkog Sveučilišta i njegovih fakulteta, njihova homogenost, jest nekoliko koraka ispred drugih hrvatskih sveučilišta. Budućnost Rijeke kao sveučilišnog centra je pozitivna, jer sve zgrade izgrađene na kampusu, a i sve koje se tek planiraju izgraditi, kao što je studentski dom, daju Rijeci veću prednost i privući će ne samo studente iz Rijeke, nego i iz ostatka Hrvatske. Kako će biti u poziciji pružiti bolje uvjeti studiranja negoli na drugim sveučilištima, riječko Sveučilište će privući i najbolje maturante, najbolje buduće studente koji bi po završetku školovanja mogli ostati živjeti i raditi na području Rijeke.

Pitanje: S obzirom na iskustvo koje ste imali u radu sa Sveučilištem i Gradom, da li ste u dosadašnjem razvoju uočili nekakve probleme?

Stanić: Ne. Grad Rijeka je specifičan, jer ovdje nema problema. Ovdje se izazovi rješavaju izazovi, a poslovi odrađuju. U tom smislu, stvarno ste neki čudan grad! Osobno bih bio presretan kada bi ovako dobar odnos i suradnju kakve imamo s Rijekom imali i s drugim gradovima. U Rijeci smo održali tri naše konferencije. Kad nismo uspjeli u drugim gradovima, Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci pristali su biti naši domaćini i sponzori. Prigodom svake konferencije u Rijeku dovedemo 400-500 ljudi. To što smo u zadnje četiri godine u Rijeci tri puta održali konferenciju, dokaz je da je suradnja fenomenalna.

Pitanje: Kakav će biti vaš doprinos, odnosno doprinos CARNet-a u kontekstu željenog razvoja Rijeke kao sveučilišno – znanstveno – poslovnog centra? To jest, kako ćete se u takav razvoj uključiti i doprinijeti mu?

Stanić: Mi imamo izvrsnu suradnju s gradskim školama i fakultetima s riječkog područja. Kad god moramo primijeniti neke nove tehnologije u nastavi ili znanosti, ovdje uvijek nađemo partnere. Upravo će zato CARNet omogućiti da riječki fakulteti i škole ostvare ono što žele uz našu pomoć. Tu već vidim dobre rezultate.

Na području Rijeke djeluje i osnovna škola koja spada među nekolicinu škola na svijetu koje aktivno koriste tablete u nastavi. To je Osnovna škola Vežica, koja je time napravila veliki iskorak. Mi se trudimo pomoći da se tehnologija, koja postoji u školi, koristi na pravi način.

Nastavnici škole Vežica imaju veliku želju, volju i motivaciju da pokažu kako se tehnologija može koristiti u nastavi. Svi skupa želimo pokazati da su djeca koja koriste takvu tehnologiju u konačnici spremnija za realni život, koji ih čeka po završetku školovanja. Tako da se Rijeka ima čime pohvaliti. Čestitam vam na tome.