Rijeka i društvo znanja

Sergej Pintar, dipl. ing.

Rukovoditelj Odjela za projektiranje cjevovoda, SAIPEM

Sergej Pintar, dipl. ing. - Rukovoditelj Odjela za projektiranje cjevovoda, SAIPEM

Saipem je tvrtka koja primjerom pokazuje da industrija i Sveučilište mogu surađivati na više razina i obostranu korist.

Pitanje: Zašto je Saipem izabrao upravo Rijeku za mjesto svog ureda u Hrvatskoj?

Pintar: Rijeka ima industrijsku povijest, a u posljednjih 40-50 godina razvila je vrlo jaku metalnu industriju. Ta industrijska povijest Rijeku je uvijek usmjeravala k strojarstvu i brodogradnji. Saipem je dugi niz godina zapošljavao ljude iz Rijeke, no nije postojala tvrtka u Rijeci. Taj je kadrovski potencijal, uz spregu brodogradnje i Sveučilišta, prepoznat i zbog toga je naposljetku otvorena tvrtka u Rijeci. Perspektivni kadrovi bili važan čimbenik u otvaranju tvrtke.

Pitanje: Kakvim procjenjujete potencijal riječkog sveučilišta u kontekstu produkcije mladih kvalitetnih kadrova?

Pintar: Smatramo da je potencijal Sveučilišta velik. I mi zapošljavamo ljude koji su većinom dolazili i dolaze s Tehničkog i Građevinskog fakulteta. U Saipemu radi 45.000 ljudi koji su uglavnom tehničke struke. No, budući da smo velika tvrtka, zapošljavamo ljude i s Ekonomskog, pa čak i Medicinskog fakulteta. Sveučilište ima velik potencijal, pogotovo nakon zadnje investicije u kampus. Na to gledamo jako pozitivno, jer se i studentima olakšava život. Želimo sudjelovati u tome.

Pitanje: Surađuje li Saipem sa Sveučilištem u Rijeci? Na koji način surađujete, u kojem području?

Pintar: Počeli smo surađivati s Tehničkim fakultetom još prigodom otvorenja firme 2002. godine. Od samog početka postojao je input od strane našeg menadžmenta da se ostvari suradnja s fakultetom, budući da je ta suradnja prepoznata kao jedan od osnovnih faktora razvoja firme u Rijeci. Saipem od 2002. godine surađuje s Tehničkim i Građevinskim fakultetom u Rijeci, a u manjoj mjeri i s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu

Pitanje: Što su po vama ključni temelji za razvoj Rijeke u smjeru društva znanja? Takvo društvo treba osigurati održiv rast temeljen na poduzetništvu i inovacijama, vaša tvrtka u mikrosferi to već ostvaruje – koje biste savjete, temeljene na vašem iskustvu, podijelili s nama usmjeravajući nas u tom smjeru?

Pintar: Iako većinom surađujemo s Tehničkim fakultetom, na suradnju sa Sveučilištem gledamo kroz nekoliko faktora.

Prvo, cjelokupno Sveučilište gledamo kao obrazovnu instituciju koja nam osigurava stručni kadar. Drugo, Tehnički fakultet gledamo kao istraživački motor razvoja, pa smo otud u posljednjih 10 godina imali 4-5 projekata na Tehničkom fakultetu. Treće, studentima nastojimo omogućiti stručni razvoj u Saipemu, i stoga se neke vježbe održavaju kod nas. Studentima pružamo mogućnost da kod nas rade part-time, što je do danas iskoristilo njih 40-ak. Imamo 10 diplomskih radova, 3 magisterija i 1 doktorat. Nešto smo opreme donirali Tehničkom fakultetu te smo otvorili laboratorij za numeričku analizu. Dakle, suradnja s Tehničkim fakultetom dokumentirana je kroz vrlo dobre rezultate.

Pitanje: Što su po vama ključni temelji za razvoj Rijeke u sferi društva znanja?

Pintar: Smatram da je suradnja između industrije i fakulteta jako važna, prvenstveno zbog toga što je fakultet osnovni motor razvoja znanja koje se kasnije koristi u industriji. Vjerujem da bi se situacija mogla poboljšati na način da se fakulteti malo više zainteresiraju za ono što se događa u industriji riječkog okružja. S druge strane, tvrtke bi trebale više sudjelovati u programima fakulteta i u životu studenata.

Treća stvar koja je od velike važnosti jest činjenica da, premda fakultet pruža osnovna znanja, ta znanja se moraju kontinuirano usavršavati tijekom cijelog radnog vijeka inženjera. Upravo zato fakulteti bi trebali sudjelovati u cjeloživotnom obrazovanju stručnjaka.

Za primjer, Tehnički i Građevinski fakultet imaju organizirane tečajeve za naše inženjere koje oni redovno polaze.